TD Most na Soči tokrat po Sloveniji (4.-6. oktober 2019)

Prvi dan izleta je bil namenjen ogledu Maribora. Po vzponu na Piramido in ogledu arheološkega najdišča nam je vodička razkazala staro mestno jedro in nas zapeljala na degustacijo vin v Vinagovo klet. Seveda ni šlo brez ogleda najstarejše trte na svetu na Lentu. Nazadnje smo se spustili še v podzemne rove pod Tamom, ki so jih leta 1943 zaradi nevarnosti zračnih napadov zaveznikov zgradili Nemci. Večer smo zaključil ob štajerski večerji. Drugi dan smo se najprej poklonili hmeljarski dediščini ob fontani piva v Žalcu, nato pa zapeljali na Kozjansko in v Podsredi spoznali tamkajšnji znameniti grad. Stari Kukavičev mlin z mladimi lastniki nas je pričakal z mletjem moke, pokušino in možnostjo nakupa ekoloških dobrot. V turističnem Olimju smo si ogledali Minoritski samostan, čokoladni butik in Jelenov greben, kjer smo krmili jelene, še bolj pa praznili police domače trgovine. V pivovarni Haler nas je med kosilom z obiskom razveselil župan Podčetrtka in bivši predsednik TZS Peter Misja. Naporen dan smo zaključili z nočitvijo v Rogaški Slatini in nočnim kopanjem.

Tretji dan nas je čakala s soncem obsijana Bela krajina, ki smo jo v šoli Bistra buča spoznali na zelo pristen in duhovit način – kot učenci 2. razreda šole leta 1957. Nismo bili najboljši učenci, najslabše pa smo se odrezali v vedenju. Odličnjaka med nami ni bilo, marsikdo bo moral razred ponavljati! Učitelj je bil strog, a smo se med poukom zelo zabavali in se na koncu vsi nasmejani s spričevali v rokah fotografirali pred dobro staro šolo. Gostišče Veselič si bomo zapomnili po prijazni gostiteljici in okusnem kosilu. Ogled Vinske kleti Metlika pa nam je postregel še z eno uspešno slovensko vinsko zgodbo.

Ob spoznanju, koliko lepot in dobrot premora naša mala Slovenija, smo  se vračali proti domu v za nas še vedno najlepšo Soško dolino.

Večer smo zaključil ob štajerski večerji. Drugi dan smo se najprej poklonili hmeljarski dediščini ob fontani piva v Žalcu, nato pa zapeljali na Kozjansko in v Podsredi spoznali tamkajšnji znameniti grad. Stari Kukavičev mlin z mladimi lastniki nas je pričakal z mletjem moke, pokušino in možnostjo nakupa ekoloških dobrot. V turističnem Olimju smo si ogledali Minoritski samostan, čokoladni butik in Jelenov greben, kjer smo krmili jelene, še bolj pa praznili police domače trgovine. V pivovarni Haler nas je med kosilom z obiskom razveselil župan Podčetrtka in bivši predsednik TZS Peter Misja. Naporen dan smo zaključili z nočitvijo v Rogaški Slatini in nočnim kopanjem.

Tretji dan nas je čakala s soncem obsijana Bela krajina, ki smo jo v šoli Bistra buča spoznali na zelo pristen in duhovit način – kot učenci 2. razreda šole leta 1957. Nismo bili najboljši učenci, najslabše pa smo se odrezali v vedenju. Odličnjaka med nami ni bilo, marsikdo bo moral razred ponavljati! Učitelj je bil strog, a smo se med poukom zelo zabavali in se na koncu vsi nasmejani s spričevali v rokah fotografirali pred dobro staro šolo. Gostišče Veselič si bomo zapomnili po prijazni gostiteljici in okusnem kosilu. Ogled Vinske kleti Metlika pa nam je postregel še z eno uspešno slovensko vinsko zgodbo. Ob spoznanju, koliko lepot in dobrot premora naša mala Slovenija, smo  se vračali proti domu v za nas še vedno najlepšo Soško dolino.

Zapisala: Danica Taljat