Arhitekturna delavnica »Mostzamost 2016«, ki poteka na Mostu na Soči letos drugič, je nadaljevanje uspešne lanskoletne delavnice študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Program delavnice temelji na vsebini projekta Camis, ki obravnava urejanje nabrežij in umeščanjem programa ter urbane opreme ob reki Soči in njenem jezeru na Mostu na Soči.

Namen delavnice je združevanje učenja in dela študentov z znanjem in izkustvom krajanov.

Plod lanskoletne delavnice je zajetna predstavitvena publikacija izdelanih idejnih zasnov urejanja različnih lokacij po Tolminu, ter v naravi realiziranega stojala za kanuje in opazovalnice narave ob jezeru na Mostu na Soči.

Na letošnji delavnici, ki poteka od 10. do 12. maja, študentje pod mentorstvom izr. prof. mag. Tomaža Krušca in arh. Roka Kuharja postavljajo ob jezeru leseni paviljon, namenjen oddihu na pešpoti okoli jezera. Natančna lokacija je pod vasjo Modrej na levem bregu Soče oziroma na »modrejanski plaži« kot jo imenujemo domačini.

Leseni paviljon je izdelan iz lokalnega sušenega macesnovega lesa, posebnost pa je zanimiv način sestavljanja posameznih elementov v celoto s pomočjo lesnih zvez brez uporabe vijakov.

Idejne zasnove, ki so jih študentje opravili v letošnjem študijskem letu in bodo predstavljene v brošuri, ki bo izšla jeseni 2016, obravnavajo urejanje območja »strelišča« nad Žabčami. Občinski prostorski načrt na tej lokaciji predvideva površine za turizem in turistične dejavnosti. Lokacija ni bila izbrana naključno, temveč kot izziv umeščanja programa v občutljivo okolje, s čimer so se študentje spoznali na ogledu lokacije in uvodni predstavitvi župana Uroša Brežana in občinskega urbanista Zorana Štante v marcu 2016.

Izvedbo delavnic podpira tako lokalna skupnost, ki študentom nudi brezplačno nastanitev, kakor tudi Občina Tolmin, ki poskrbi za stroške materiala in hrane. Vzdušje je delovno, poučno, kreativno in vsem v zadovoljstvo, zato se prebivalci Mosta na Soči in okoliških vasi nadejamo, da postanejo arhitekturne delavnice v naših krajih tradicionalne.

Akterji:
Podporniki in investitorji: KS Most na Soči, TD Most na Soči, Občina Tolmin
Izvajalec: Študentje Fakultete za arhitekturo z mentorjema izr. prof. mag. Tomažem Krušcem in arh. Rokom Kuharjem, ob pomoči mizarjev Primoža Šinkovca in Damjana Lebana
Organizacija in koordinacija: Nataša Štrukelj, univ. dipl. ing. arh., Elea iC d.o.o.
Sponzor: Filli Stahl d.o.o., Prefa kritine

Nataša Štrukelj