Juliana trail

Juliana trail etapa 10 – Grahovo ob Bači – Most na Soči

Etapa nas nad in skozi spodnji del Baške grape prek razgledne točke Senica pripelje v dolino Soče, zaključimo jo v slikovitem zgodovinskem kraju Most na Soči.Prvi del poti ponovno poteka visoko nad dolino. Iz Grahovega se povzpnemo do osamljene kmetije Ravence in nadaljujemo do Temljin, naslednje čudovite gorske vasice na naši poti. Od tu se spustimo na Knežo in sledimo stranski cesti do prelaza Ljubinj. Gozdna ceste nas povede na Senico, do imenitnega razgledišča na Most na Soči, Tolmin, smaragdno Sočo in dramatične alpske vrhove nad spodnjim delom doline. Etapo zaključimo na Mostu na Soči, prijaznem naselju, zgrajenem na sotočju rek Soče in Idrijce. Starodavni kraj je eno izmed ključnih evropskih arheoloških najdišč iz časov železne dobe. Globoka korita obeh rek, ki so včasih branila dostop, danes v večji meri prekriva akumulacijsko jezero, ki pa s svojo smaragdno barvo le še povečuje slikovitost kraja.

Težavnost: srednje težka

Trajanje: 4:30 h

Juliana trail etapa 11 – Most na Soči – Tolmin

Etapa med Mostom na Soči in Tolminom je krajši in razgleden sprehod ob zelenem akumulacijskem jezeru na reki Soči.

Celo etapo, od Mosta na Soči naprej, sledimo urejeni sprehajalni poti, ki nas udobno popelje vse do Tolmina.

Tolmin je prijetno mestece, zgrajeno na terasah nad sotočjem rek Soče in Tolminke. Samo Sotočje je priljubljeno sprehajališče prebivalcev, poleti pa znano prizorišče mednarodnih glasbenih festivalov. Tudi Tolmin je staro naselje, o čemer pričajo tisočletje stari ostanki gradu na slikovitem Kozlovem robu nad mestom. Iz novejše zgodovine je znan iz časa prve svetovne vojne kot izhodišče preboja znamenite Soške fronte. Po enajstih krvavih italijanskih ofenzivah so v dvanajsti soški bitki združene avstrijske in nemške sile prebile fronto in potisnile italijansko armado nazaj v Padsko nižino, vse do reke Piave.Etapa se začne na parkirišču pred Kajak klubom in vodi ob jezeru Most na Soči od energetske točke do energetske točke. Umetno jezero so nadaljuje skoraj do sotočja rek Soče in Tolminke. Pot poteka vseskozi ob jezeru do sotočja. Sotočje je postalo mesto za zbiranje kopanja željnih obiskovalcev poleti ter obiskovalcev raznih glasbenih festivalov v Tolminu. Glavna atrakcija poleg gradu na vzpetini sredi mesta so Tolminska korita, ki so urejena za obiskovalce. Tolmin je danes upravno središče doline, za obiskovalce pa izhodišče za najrazličnejše aktivnosti v naravi (aktivnosti na Soči, ribištvo, jadralno padalstvo, kolesarjenje, pohodništvo).

Težavnost: Lahka

Trajanje: 1:10 h


Pohodniki Juliana trail

Senica (razgledna točka)

Izhodišče: Most na Soči/Modrej.

Dostop: Avtomobil pustimo na vstopni točki na parkirišču v Modreju.

Kratek opis poti: S parkirišča v Modreju krenemo po cesti skozi vas proti Bači pri Modreju. Ko se jasa odpre, nas kažipot usmeri v levo na gozdno pot, ki nas po enournem vzponu pripelje do razgledne točke.  Dobro uhojena pot je le v zadnjem delu označena z markacijami, ven­dar ne morete zgrešiti. Če imamo več časa, lahko na začetku ali koncu izle­ta naredimo ovinek skozi Most na Soči.

Višinska razlika: približno 430 m.

Dolžina vzpona: 1,15 ure


Senica – razgledna točka Foto: Jošt Gantar

 

Bučenica (razgledna točka)

Izhodišče: Most na Soči/Modrejce

Dostop: Avtomobil pustimo na parkirišču na avtobusni postaji na Mostu na Soči.

Kratek opis poti: S parkirišča krenemo skozi Most na Soči proti vasici Modrejce. Pot nadaljujemo skozi vas Modrejce od koder nas kažipot usmeri v desno na gozdno pot, ki nas po polurnem vzponu pripelje do razgledne točke. Dobro uhojena pot je lepo vzdrževana, tako da poti ne morete zgrešiti. Razgledna točka je priljubljena točka, tako za ljubitelje narave in njenih lepot kot za tiste, ki se ukvarjajo s pohodništvom

Dolžina vzpona: 45 min

 

Bučenica – razgledna točka Foto: Vlado Podgornik

 

Belveder (razgledna točka)

Izhodišče: Most na Soči

Dostop: Avtomobil pustimo na parkirišču na avtobusni postaji na Mostu na Soči.

Kratek opis poti: S parkirišča krenemo skozi Most na Soči proti vasici Modrejce. Ko prečkamo most čez reko Sočo pot nadaljujemo mimo Vodne hiše od koder nas kažipot usmeri v levo na gozdno pot, ki nas po polurnem vzponu pripelje do razgledne točke.

Dolžina vzpona: 30 min